-

Pensjonere deg som 40-åring?

Hvem ønsker ikke finansiell frihet og tidlig pensjon? Dette har gitt grobunn for en livsstilbevegelse på sosiale medier, en såkalt FIRE-movement (Financial Independence, Retire Early).
Pensjonere deg som 40-åring?

Hvem ønsker ikke finansiell frihet og tidlig pensjon? Dette har gitt grobunn for en livsstilbevegelse på sosiale medier, en såkalt FIRE-movement (Financial Independence, Retire Early).

Budskapet er egentlig ikke veldig revolusjonerende; Kutt forbruk, spar penger, invester pengene, og ha litt «side hustles» (sidejobber) for å øke inntekten. Disse sidejobbene ser gjerne bra ut i en Instagram-post, men krever mye mer arbeid enn det gis uttrykk for.


Typiske forslag til side hustles kan være:

  • Start en blogg, bli influencer, tjen mye penger på annonser
  • Lær deg onlinemarkedsføring og få mange bedriftskunder
  • Finn en tilfeldig billigvare i Kina, få den til å bli trendy og selg til norske forbrukere (dropshipping)
  • Eller ganske innlysende konsepter som; kjøp eiendom og lei ut

Lettere sagt enn gjort, og krever ofte både kapital og tid man ikke har.

Målet med FIRE-livsstilen er å pensjonere seg ved 40 år, noe som jeg ikke helt skjønner. Visste du at fra 40 til 55 år er den perioden hvor folk tjener desidert mest penger i livet sitt? Hvorfor gnite seg gjennom 20 og 30 årene, for å så slutte å jobbe når markedet er villig til å betale mest for din arbeidskraft? Jeg tror folk over-romantiserer hvor flott det er å gå ledig hele dagen, særlig som 40 åring.


Hvor mye penger trenger du for å kunne pensjonere deg ved 40 år?

La oss si at du har klart å spare opp 10 millioner når du er 40 år, noe som ville vært en bragd for folk med vanlig jobb og noen side-hustles.
Mest sannsynlig har du ytterligere 40 år+ med god helse. Du skal leve ganske nøkternt på budsjett for å få 10 millioner til å strekke over hele tidsperioden. Selv om du klarer en «stabil» avkastning på 6-700 000 i året som du kan leve av, vil kjøpekraften av dette være betraktelig lavere om 20 år.


Og hva gjør du de årene hvor markedet faller 30-40%?

For å konkludere: Jeg er overbevist om at vi mennesker trenger mål og mening i hverdagen dersom vi skal være lykkelig. Da kan det være bedre å finne en jobb som man faktisk trives i, om du så tjener litt mindre.

Om du synes det er spennende med FIRE eller alternative måter å styre økonomien sin, anbefaler jeg deg å sjekke ut podkastepisoden vi hadde Lise Vermelid Kristoffersen aka Pengesnakk som gjest, samt episoden der Lars og Christina bak Instagram-kontoen Langhelghverhelg er gjester.

Bli sjef i egen økonomi

Få ukentlige nyhetsbrev om økonomi og Horde-kampanjer. Meld deg av når som helst. Se vårpersonvernerklæring.

Kontakt

Horde AS

Org. nr 921 695 322

Lars Hilles Gate 20A

5008 Bergen

support@horde.no
Søk refinansiering

Renteeksempel forbrukslån: 140 000 kr over 5 år, effektiv rente 13,29 %, kostnad 49 168 kr, totalt 189 168 kr

Horde har konsesjon som betalingsforetak fra Finanstilsynet og er medlem av Finans Norge.