Skatt

Høy inflasjon og ny økning av styringsrenten

Sist uke satt Norges Bank opp renten enda en gang, og varsler videre oppgang i desember. De fleste bankene har nå en boligrente på over 4 %, en dobling fra et år siden. Merk at banker må melde 6 uker i forkant før de kan sette opp renten din, vi har altså ikke sette den fulle effekten av disse renteøkningene.
Høy inflasjon og ny økning av styringsrenten

Boliglånsrenten fortsetter å stige

Sist uke satt Norges Bank opp renten enda en gang, og varsler videre oppgang i desember. De fleste bankene har nå en boligrente på over 4 %, en dobling fra et år siden. Merk at banker må melde 6 uker i forkant før de kan sette opp renten din, vi har altså ikke sette den fulle effekten av disse renteøkningene.

Hvorfor settes renten opp?

Renten settes opp fordi vi har for høy inflasjon/prisvekst. Inflasjon ligger nå på 6,9 %, men skal egentlig ligge på rundt 2 %.

Hvorfor har vi inflasjon?

Den vanligste forklaringen er at det er for mye penger i omløp. Dette kommer av at stater har trykket for mye nye penger. Vi har også hatt unormalt lav rente over lang tid, noe som har ført til at mye lånte penger har funnet veien inn i markedet. En annen viktig faktor for høy inflasjon er at råvarepriser (slik som strøm) stiger, som igjen fører til at produksjonskostnader av varer og tjenester stiger.

Hvorfor er det ikke bra med høy inflasjon?

Når prisen på varer og tjenester stiger fortere enn lønninger, vil store deler av befolkningen ha dårligere råd. Det betyr at de kjøper mindre varer og tjenester, som igjen fører til at økonomien bremser opp. Bremser økonomien opp, får selskaper lavere inntekter og folk mister jobben, noe som fører til ytterligere nedgang i økonomien. Slik fortsetter spiralen nedover.

Hva kan jeg gjøre?

  • Ikke vær lojal mot banken. Du bør jevnlig sjekke om du har best mulig rente på boliglån, kredittkort, forbrukslån, billån etc. Horde.app er naturlig nok et godt utgangspunkt.
  • Ta del i renteoppgangen med dine sparepenger. Når renten settes opp, tilbyr bankene også høyere rente på innskudd. Mange har fortsatt sparepenger på kontoer med tilnærmet null rente, men du kan nå få innskuddsrente på 3 % i enkelte banker.
  • Vær obs på prisforskjell på varer og tjenester. Det er nå mye penger å spare på å gjøre gode deals. Enten ved å velge rimeligere alternativer, eller ved å utnytte rabatter. Følg med i Horde-appen for gode tilbud.
  • Se om det er på tide å sette opp et budsjett

Relaterte artikler

Bli sjef i egen økonomi

Få ukentlige nyhetsbrev om økonomi og Horde-kampanjer. Meld deg av når som helst. Se vårpersonvernerklæring.

Kontakt

Horde AS

Org. nr 921 695 322

Lars Hilles Gate 20A

5008 Bergen

support@horde.no
Søk refinansiering

Renteeksempel forbrukslån: 140 000 kr over 5 år, effektiv rente 13,29 %, kostnad 49 168 kr, totalt 189 168 kr

Horde har konsesjon som betalingsforetak fra Finanstilsynet og er medlem av Finans Norge.