6 tips til deg med mye gjeld
En urolig økonomi fører til at stadig flere sliter med å bli kvitt dyr gjeld. Publisert 30. oktober 2024 • Kristine Thorstensen, Kommunikasjons- og innholdsansvarlig
Du er ikke alene om å slite med høy gjeld og ubetalte krav.
Den samlede forbruksgjelden utgjorde 168,4 mrd. kroner ved utgangen av tredje kvartal 2024. Det er 11,7 mrd. kroner (7,5 prosent) høyere enn ett år tidligere. Slik kan du komme deg ut av knipen.
1. Vær ærlig om situasjonen
Vær ærlig med deg selv og de rundt deg. Bærer du på dette alene, er sannsynligheten stor for at du gir opp eller lyver for deg selv. Familie og venner viser som regel mye mer forståelse enn hva du kanskje tror, og kan ofte bidra med råd og støtte.
2. Kutt unødvendige kostnader
Dette er viktig: Du kan ikke fortsette å bruke penger som du ikke har. Sett opp et enkelt budsjett, før opp inntekter, se over bankutskriftene de siste månedene og noter ned alle utgifter. Her bør du huske å sjekke eFaktura, ettersom du kan ha utgifter du ikke betaler og som derfor ikke havner i transaksjonene dine. Det er viktig å være ærlig med seg selv og forstå at selv om andre kan støtte deg og peke i riktig retning, er det du selv som må gjøre jobben.
Tips: Er handleturen et pengesluk? Gjør den litt smartere.
3. Få oversikt
Oversikt kan du få ved å bruke Horde-appen, eller logge inn direkte i gjeldsregisteret. Har du inkassogjeld, er inkassoregisteret et godt sted å starte. Merk at det kan være ubetalte krav/fakturaer som ikke har dukket opp her enda, derfor bør du også se gjennom eFakturaene som ligger i nettbanken.
4. Ta tak i gjelden
Når du har fått oversikt, må du begynne å ta tak i gjelden. Her bør du være særlig obs på mindre krav som blir ekstremt dyre. Dette kan være elektroniske parkeringsbetalinger som går ubetalt, autopassregninger som du ignorerer etc. Alle disse små kravene får sitt eget gebyr og inkassosalær. Det bidrar til at små beløp blir svært dyre.
5. Ikke mist motet
Situasjonen kan til tider føles ganske håpløs. Derfor kan det være lurt å fokusere på et langsiktig mål, for eksempel å komme seg inn på boligmarkedet. I de fleste situasjoner handler det om å jobbe målrettet i et par år for å komme ut av det. Hvis du ikke tar tak i problemene, vokser de og det tar mye lengre tid å komme seg ut av situasjonen.
6. Fullstendig håpløst? Se på andre løsninger
Dersom situasjonen er så alvorlig at du ikke har mulighet til å komme ut av den, kan du kontakte Namsmannen og søke om en gjeldsordning. Dessverre er dette ofte vanskelig jo yngre du er, ettersom du da i teorien har lengre tid til å skaffe deg høyere lønn og dermed lengre tid til å betjene gjelden.