Gjeld

Hvordan kvitte seg med kredittkort og forbrukslån

Å ha gjeld fra kredittkort og forbrukslån kan være stressende, men heldigvis finnes det flere strategier man kan bruke for å komme seg ut av gjeld og øke økonomisk frihet.
Hvordan kvitte seg med kredittkort og forbrukslån

Å ha gjeld fra kredittkort og forbrukslån kan være stressende, men heldigvis finnes det flere strategier man kan bruke for å komme seg ut av gjeld og øke økonomisk frihet.

Få oversikt

Før man velger strategi, er det viktig å gjøre noen forberedelser. Du starter med å få en fullstendig oversikt over gjelden. Dette får du i Horde-appen hvor du med BankID får se alle dine kredittkort, forbrukslån og kontokreditter. Du kan se både saldo, renter og gebyrer på hvert av lånene. Dette gir deg et bedre overblikk over hva som skal betales og hvor mye, og hjelper deg å velge den beste metoden for deg.

Har du mye inkasso?

På Inkassoregisteret.com kan du konstadsfritt få oversikt over dine inkassosaker ved bruk av BankID. De sender en fullmakt til alle inkassoselskaper i Norge og gir deg én samlet oversikt.

Sjekk dine inkassosaker her!

Et realistisk budsjett

Neste steg er å sette opp et realistisk budsjett. Dette innebærer å se på inntektene og utgiftene dine for å finne ut hvor mye du kan betale ned på gjeld hver måned. Det er viktig å være realistisk og sørge for å ha nok penger igjen til andre nødvendige utgifter. Ved å se over de siste måneders kontoutskrift i nettbanken, får du rimelig enkelt oversikt over de større utgiftspostene.

Når man har gjort forberedelsene, kan man begynne å se på de ulike strategiene som finnes for å betale ned gjeld.

Hvordan kvitte seg med kredittkort og forbrukslån

Valg av strategi

Nå som du har fått oversikt og vet hvor mye du kan betale, kan du velge den strategien som passer deg best. Det viktigste er at du velger en strategi som du mener det er realistisk at du kan gjennomføre. Vi anbefaler å bruke Horde-appen som gir deg løpende oversikt, samt poeng for å betale ned gjeld. Poengene kan benyttes til forskjellige premier. Forskning viser at en slik ekstra belønning har en positiv effekt på handlingsmønster og kan være den lille ekstra motivasjonen du trenger.

 • Søk refinansiering i forbrukslån
  Refinansiering innebærer å samle flere mindre gjeldsbeløp i ett større lån med en lavere rente. Da blir det enklere å holde oversikt over gjelden, samt lettere å betale ned. Via Horde kan du sende en søknad som går ut til flere banker. Det er uforpliktende og gratis. Da får du tilbud fra flere banker og kan velge det som er best for deg.

  Det kan være at en bank tilbyr deg lavere rente, mens at en annen bank tilbyr litt høyere rente, men med lengre nedbetalingstid. Rent økonomisk er tilbudet med lavest rente det beste, men praktisk kan det være mer hensiktsmessig å ta lånet som har lengre nedbetalingstid ettersom de månedlige betalingene blir mindre. Dette må du selv vurdere ut fra budsjettet ditt.
 • Snøballmetoden
  Dersom du ikke ønsker, eller kvalifiserer for refinansiering, er snøballmetoden en av de mest populære metodene for gjeldsbetaling. Denne metoden innebærer å begynne med å betale ned den minste gjelden din først, mens du bare betaler minimumsbeløpene på de andre lånene. Når den minste gjelden er betalt, kan du bruke pengene som tidligere gikk til denne gjelden til å betale ned neste gjeld på listen.
 • Snøskredmetoden
  En annen strategi er snøskredmetoden. Her betaler du ned gjelden med høyest rente først, mens du fortsatt betaler minimumsbetalinger på de andre gjeldspostene. På denne måten kan man spare penger på rentekostnader og betale ned gjelden raskere.

Når alt virker håpløst

Vi forstår at å ha veldig mye gjeld kan føles håpløst, men det finnes alltid en løsning. Hvis du ikke klarer å finne denne på egenhånd, kan du kontakte en økonomisk rådgiver eller en gjeldsrådgiver hos NAV. Du kan også søke om gjeldsforhandling. Dette innebærer å komme til en avtale med kreditor om å redusere gjelden eller endre betalingsbetingelsene. 

Det viktigste er å starte i riktig ende; få en gjeldsoversikt, sette opp et realistisk budsjett, velge den metode som passer deg best. Det er lov å gjøre endringer underveis dersom du finner ut at noe ikke fungerer for deg. Ved å følge disse trinnene, kan duta kontroll over gjelden din og jobbe mot økonomisk frihet.

Relaterte artikler

Bli sjef i egen økonomi

Få ukentlige nyhetsbrev om økonomi og Horde-kampanjer. Meld deg av når som helst. Se vårpersonvernerklæring.

Kontakt

Horde AS

Org. nr 921 695 322

Lars Hilles Gate 20A

5008 Bergen

support@horde.no
Søk refinansiering

Renteeksempel forbrukslån: 140 000 kr over 5 år, effektiv rente 13,29 %, kostnad 49 168 kr, totalt 189 168 kr

Horde har konsesjon som betalingsforetak fra Finanstilsynet og er medlem av Finans Norge.