Hvor stor buffer bør du ha?

Hvor stor buffer bør du ha?

Mange klarer ikke en uforutsett utgift. Ifølge SSB mangler nesten hver fjerde husholdning i Norge en buffer som er stor nok til å dekke en frafalt månedsinntekt. Så hvor stor bør en buffer være?

En buffer er en slags støtdemper for økonomien din. Noe som vil gjøre at det svir litt mindre i lommeboken om noe du eier blir ødelagt.

Hvor stor bør en buffer være? Det kommer an på hvor mye du eier og har ansvar for.

  • 5000 kr – 15 000 kr: Er du bare en skjorte og en sjel, eier ingen bil og leier bolig trenger ikke bufferen være enorm, men du bør ha nok til å dekke en uforventet tannlegeregning, høye strømpriser eller en ødelagt PC/mobil
  • 15 000 kr – 25 000 kr: Desto mer du eier, jo større buffer. Bor du i din egen bolig alene bør du ha nok til å dekke egenandelen for innboforsikringen, økte strømpriser, nye hvitevarer om de skulle bli ødelagt.
  • 25 000 kr – 50 000 kr: Er du i en livsfase som inkluderer barn, bil og hus er det enda flere uforutsette ting som kan koste penger. Tannregulering? En vaskemaskin som ryker? Eller slutter bilen plutselig å virke?

Du vet du selv hva du eier og må kjøpe nytt av om det blir ødelagt, så prøv å få en oversikt over det som må erstattes eller fikses umiddelbart om ulykken først skulle vært ute. Etter corona-pandemien er det også flere økonomer som anbefaler å ha nok oppsparte midler til å dekke dine faste kostnader dersom du plutselig skulle stå uten inntekt.

Hvordan spare opp en buffer?

  • Start i det små med en krisebuffer på f.eks 5000 kr.
  • Sett bufferen på en konto som er «ute av syne». Kanskje i en egen bank? Det finnes flere banker som tilbyr høyrentekonto med ganske grei rente. Du kan sammenligne høyrentekontoer gratis på finansportalen.no.
  • Når krisebufferen er på plass, sett opp et fast trekk som hver måned bidrar til å øke bufferen din. Alle monner drar, men klarer du 500 kr – 1000 kr i måneden er det helt topp.

Det finnes ingen fasitsvar på hvor stor akkurat din buffer skal være, her må du se over økonomien din og kjenne på hvor stort behov du har for en slik trygghet i bakhånd. Litt er uansett bedre enn ingenting!

Om du ønsker en humoristisk take på økonomi, budsjett og buffer, sjekk ut podkasten vår Økonomiamatørene!

5. oktober 2022
Forfatter
Ingeborg Bern

Ingeborg Bern

Content Manager
Tilbake

450 000+ nedlastinger

Oppnå økonomisk frihet og kontroll.