Boliglånsrenten dobler seg?

Boliglånsrenten dobler seg?

I 2021 var det ikke uvanlig å få en boligslånsrente på under 2 %. Nå ser det ut som boliglånsrenten kan bli godt over det dobbelte til neste år. Norges Bank har besluttet å øke styringsrenten med 0,5 %, og forventer ytterligere økninger utover høsten og til neste år.

Hva betyr det for deg i praksis?

Har du 4 millioner i boliglån og renten går fra 2 til 4,5 %, vil de månedlige betalingene øke med over 5000 kr. Dvs mer enn 60.000 kr i året. (Matten stemmer. De fleste boliglån er annuitetslån)

For å putte dette i et annet perspektiv: Går man ut fra en snitt timelønn i Norge på 300 kr må man jobbe 28 dager ekstra til neste år for å dekke økningen.

Her er noen enkle tips og triks:

  1. Bankene må melde 6 uker i forveien om de skal øke renten. Enkelte banker kan prøve seg med å øke renten mer enn styringsrenten.
  2. Skaff deg flere tilbud, som du enten tar, eller bruker til å prute med eksisterende bank. De fleste banker har mer fleksibilitet enn de er villig til å innrømme.
  3. Ny verdivurdering. Boligprisene har steget ganske bra siste året. Det kan godt være at boligen din er verdt 10-15% mer enn det banken har i sitt system. Dette betyr at du har mer egenkapital i boligen og kan hos de fleste banker få en bedre rente.
  4. De fleste har 25 års nedbetaling på boliglånet sitt, denne kan du øke til 30 år, slik at de månedlige beløpet blir mindre.
  5. Finn andre steder å spare inn økningen. Dette kan være på forbruk, andre dyre lån, eller bytte forsikring etc.

Meld deg gjerne på vårt nyhetsbrev i skjemaet under om du ønsker å få slike nyheter direkte i innboksen din. Vi har også vår egen podkast, Økonomiamatørene!

18. august 2022
Forfatter
Alf Gunnar

Alf Gunnar

CEO hos Horde
Tilbake

450 000+ nedlastinger

Oppnå økonomisk frihet og kontroll.