Personlig økonomi

Renter – enkelt forklart

Lurer du på hva renter er? Her får du en kort og enkel forklaring på hva det betyr.
Renter – enkelt forklart

Vi hører at renten går både opp og ned, men hva betyr det egentlig?

Kort forklart er renter prisen du må betale for å låne penger. Renten tar utgangspunkt i en viss prosent av summen du har lånt, ofte kalt rentesats, eller rentefot.

Dersom du har penger stående i banken er det derimot du som låner ut penger, og du får dermed også renter av beløpet. Dette kaller vi innskuddsrente.

Eksempel: Hvis du låner 100 kroner og renten er 5 prosent, så er det 5 kroner du må betale i renter. Etter ett år vil du da skylde 105 kroner.

Hvorfor må du betale renter?

Gjennom renter blir banken betalt for den risikoen det medfører å låne ut penger. Penger har en tendens til å synke i verdi på grunn av inflasjon (økning i priser generelt), så rentene veier også opp for dette.

Hvor mye renter du må betale på ditt lån vil variere fra bank til bank. Det kommer blant annet an på hvilken type lån du skal ha og om du kan stille med i sikkerhet, for eksempel bolig, for lånet.

Nominell og effektiv rente – hva er forskjellen?

Den nominelle renten er kun selve renten – uten gebyrer og andre kostnader som følger med lånet. Den effektive renten, derimot, er den totale prisen som du betaler for lånet. Den effektive renten inkluderer altså etableringsgebyr, termingebyrer og andre kostnader som følger med lånet.

Mange banker og andre lånetilbydere snakker ofte om den nominelle renten når de snakker om sine produkter. Å se på den effektive renten er ofte er den beste måten å få en god oversikt over hva et lån kommer til å koste deg.

Relaterte artikler

Sjekk om du får bedre lån

Søk refinansiering

Renteeksempel refinansiering: 135 000 kr over 8 år, effektiv rente 14,73 %, kostnad 85 376 kr,
totalt 220 376 kr, nedbetalingstid 0-15 år.

Kontakt

Horde AS

Org. nr 921 695 322

Lars Hilles Gate 20A

5008 Bergen

support@horde.no

Horde har konsesjon som betalingsforetak og finansagentforetak. Relevant tilsynsmyndighet erFinanstilsynet