Økonomi og psykisk helse
Hva skjer med hodet og forholdene våre når økonomien går dårlig? Dette er Frode Thuens beste råd. Publisert 28. mars 2025 • Kristine Thorstensen, Kommunikasjons- og innholdsansvarlig
Hva skjer egentlig med den psykiske helsen vår når økonomien går dårlig? Vi har tatt en prat med psykolog og professor Frode Thuen, som deler sine tanker om temaet.
– Penger kan definitivt være en kilde til stress, bekymringer og skam. Sammenhengen mellom økonomi og psykisk helse, er et underkommunisert fenomen som absolutt bør snakkes mer om.
Frode Thuen er kanskje best kjent for samlivsspaltene i Aftenposten hvor han svarer på ulike spørsmål fra leserne. I mars var han også gjest i vår podkast, Økonomiamatørene.
Vanlig kilde til konflikt
Thuen forklarer at økonomiske problemer ofte kan føre til krangler om hva som skal prioriteres i hverdagen. Om den ene parten vil kjøpe ny bil og pusse opp huset, mens den andre holder igjen, kan det for eksempel by på utfordringer.
– Det typiske kan også være at noen har dårlig råd, og at dette blir en stressfaktor. Vil de ulike ting, kan det bli vanskelig å finne gode løsninger. Økonomi er helt klart ofte en del av bildet når par sliter, forklarer Thuen.
Å snakke om økonomi på et tidlig tidspunkt kan bidra til å løse floker som dukker opp senere. Ha en dialog om hva som er riktig for dere når det kommer til fordeling av inntekt og hvem som skal bidra med hva.
– Når det blir dårlig stemning og konflikt i forholdet handler det som regel ikke bare om én årsak, men økonomi kan gjerne være en utløsende faktor. Krangel om penger er en ting, men ofte handler det om ulike prioriteringer.
Åpenhet er første steg
Thuen forklarer at det ikke er uvanlig å skjule pengeproblemene for andre. Så hva bør du gjøre om du befinner deg i en situasjon hvor økonomien truer forholdet? Åpenhet og ærlighet er første steg for å ta tak i situasjonen, påpeker han.
– Først må du erkjenne alvoret selv. Deretter er det viktig å dele det med noen du stoler på, for eksempel partneren. Det handler om å tørre å gå ut av komfortsonen og være villig til å forstå at dette er ubehagelig, men nødvendig.
Den erfarne psykologen anbefaler å finne et tidspunkt hvor dere begge har god tid og ikke risikerer å bli forstyrret av andre ting. Selv om de økonomiske problemene er store, er det ingenting som garanterer at det vil ende i et brudd. Nettopp derfor er det også lurt å forberede seg til samtalen som kommer.
– Begynn gjerne med å si at du har behov for å snakke. Ikke legg skjul på at dette er noe som er vanskelig og krevende, men vær bevisst på ansvaret ditt. Økonomisk utroskap kan oppleves like hardt som vanlig utroskap.
Å finne løsninger sammen er et godt utgangspunkt. Men noen ganger er det behov for både økonomisk og psykisk hjelp for å unngå å kjøre seg helt fast.
– Alle har dager hvor man er mer trist. Men går du rundt over lengre tid og er mer nedstemt og bekymret enn vanlig, kan det utvikle seg til en depresjon, advarer Thuen.
Har du ubetalte fakturaer, inkassokrav og voksende gjeld? Se våre 5 steg på veien til stålkontroll.