Forbruk

Hvordan bygge opp en buffer

Lær hvordan du kan bygge opp en økonomisk buffer for å håndtere uforutsette utgifter. Få praktiske tips om sparing og bufferstørrelse.
Hvordan bygge opp en buffer

Klarer du å betale en uforutsett regning?

I følge SSB mangler nesten hver fjerde husholdning i Norge en buffer som er stor nok til å dekke en frafalt månedsinntekt. Så hvor stor bør en økonomisk buffer være?

En buffer er en slags støtdemper for økonomien din. Noe som vil gjøre at det svir litt mindre i lommeboken om noe du eier blir ødelagt.

Hvor stor bør bufferen være?

Bufferens størrelse kommer an på hvor mye du eier og hvor mange du har ansvar for.

  • 5 000 kr – 15 000 kr: Er du bare en skjorte og en sjel, ikke har bil og bare leier bolig, trenger ikke bufferen være enorm. Du bør likevel ha nok sparepenger til å dekke en uventet tannlegeregning, strømregning eller ødelagt mobil.
  • 15 000 kr – 25 000 kr: Desto mer du eier, jo større bør buffer være. Skulle uhellet være ute, bør du kunne dekke egenandelen på innboforsikringen, økte strømpriser, og nye hvitevarer, om de skulle bli ødelagt.
  • 25 000 kr – 50 000 kr: Er du i en livsfase som inkluderer barn, bil og hus er det enda flere uforutsette utgifter som kan koste penger. Tannregulering? Vaskemaskin som ryker? Bilen må på verksted?

Du vet selv hva du eier og må kjøpe nytt om det blir ødelagt, så prøv å få en oversikt over det som må erstattes eller fikses umiddelbart om ulykken først skulle vært ute. Vi anbefaler at du har nok oppsparte midler til å dekke faste utgifter, dersom du plutselig skulle stå uten inntekt.

Slik bygger du opp en buffer

Start i det små med en krisebuffer på 5 000 kroner.

Ha pengene på en sparekonto som er «ute av syne». Kanskje i en egen bank? Det finnes flere banker som tilbyr høyrentekonto med ganske grei rente. Skal du spare langsiktig kan det være lurt å sette av deler av sparepengene på fond.

Sett opp et fast trekk fra dagligbanken din til din nye bufferkonto. Vi anbefaler også mikrosparing, som mange banker tilbyr.

Det finnes ingen fasitsvar på hvor stor akkurat din buffer skal være. Se over økonomien din og se for deg hvor mye du trenger for å klare å senke skuldrene. Litt er alltid bedre enn ingenting, og jevn sparing merker du mindre til i det daglige enn store enkeltløft.

Hold deg oppdatert!

  • Se hva Alf sier om budsjett og sparing i denne videoen.
  • Lær deg å sette opp et enkelt budsjett.
  • Lytt til podcasten vår Økonomiamatørene, der to økonomer og en stand up komiker snakker om økonomi og andre aktuelle ting. Helt fritt for vanskelige ord og uttrykk. Hvis vi bruker dem, forklarer vi hva de betyr.

Relaterte artikler

Bli sjef i egen økonomi

Få ukentlige nyhetsbrev om økonomi og Horde-kampanjer. Meld deg av når som helst. Se vårpersonvernerklæring.

Kontakt

Horde AS

Org. nr 921 695 322

Lars Hilles Gate 20A

5008 Bergen

support@horde.no
Søk refinansiering

Renteeksempel refinansiering: 135 000 kr over 8 år, effektiv rente 14,73 %, kostnad 85 376 kr, totalt 220 376 kr, nedbetalingstid 0-15 år.

Horde har konsesjon som betalingsforetak fra Finanstilsynet og er medlem av Finans Norge.