Dette bør du vite om studielån
Vi forteller deg alt du trenger å vite om gjeld fra Lånekassen. Publisert 16. mai 2025 • Kristine Thorstensen, Kommunikasjons- og innholdsansvarlig
Vi hører ofte at studielån er et av de gunstigste lånene du kan ha, men stemmer det egentlig? Og har studiegjelden så mye å si når du skal søke om boliglån? Vi forteller deg det du trenger å vite.
Visste du at over 1,2 millioner nordmenn er aktive kunder hos Lånekassen? Det er lett å la studielånet gå litt i glemmeboken frem til det skal betales tilbake.
Gjeld er gjeld. Derfor kan du nå også se studiegjelden din i Horde-appen.
Stadig flere tar opp studielån
Studielånet har både lav rente, fleksible betingelser og egne ordninger ved sykdom og død. Blir du ufør, for eksempel, kan hele lånet bli slettet. Deler av lånet blir dessuten omgjort til stipend etter at du har bestått og fullført utdanningsløpet.
– Studielån kan gis i inntil 8 år og det løper ikke renter på lånet mens du studerer. Lånekassen har noen goder som ikke andre l ån kan skilte med. Samtidig er det viktig å huske på at dette også er et lån som skal betales tilbake, forteller Jostein Johannessen, lånerådgiver hos Horde.
Stadig flere tar opp studielån og andelen som ender opp med over én million kroner i studiegjeld er økende.
– Dessverre er det også en del som ender opp med å misligholde studielånet etterpå. Da vil det etter hvert bli oppsagt og ende hos Statens innkrevingssentral med betalingsanmerkning. Det er det lurt å unngå.
Har dette skjedd med deg, bør du ta kontakt med Statens innkrevingssentral for å finne en løsning. Det kan fortsatt være mulig å friskmelde lånet og få det tilbake hos Lånekassen. For å unngå at du havner i en slik situasjon, lar Lånekassen deg utsette lånet i totalt 36 måneder. Renten fortsetter å løpe, men du får utsatt betalingen.
Slik kan du redusere lånet
Er du villig til å flytte på deg etter studiene, kan du faktisk kvitte deg med litt lån på veien. Lånekassen har nemlig en ordning for de som er villig til å bosette seg og jobbe i distriktet.
Men kan det lønne seg å betale ned hele studielånet?
– Har du penger tilgjengelig og ingen annen gjeld, kan det være en god idé å kvitte seg med studielånet. Men om valget står mellom å betale ned studielån, boliglån og usikret gjeld som for eksempel kredittkort, bør studielånet komme i siste rekke. Betal alltid ned den dyreste gjelden først, råder Jostein.
Det kan påvirke hvor mye du får i boliglån
I likhet med andre lån du har vil også studielånet telle når du skal søke om boliglån. Det er viktig for bankene å se på hele bildet av økonomien din og studiegjeld er en del av din totale gjeldsbyrde.
– La oss si at du har 400 000 kroner i studielån og tjener 600 000 i året. Banken vil forholde seg til utlånsforskriften som sier at du maks kan låne 5 x inntekt (årsinntekt). Da vil du i utgangspunktet få låne 3 millioner til boligkjøp. Studielånet vil derimot redusere dette til 2,6 millioner, sier Jostein.